Ilyen volt 2013

Izgalmas és érdekes események tették változatossá 2013 időjárását. Ezekből szemezgetünk most egy kicsit - a teljesség igénye nélkül.

2013 minden hónapjában akadt olyan időjárási esemény, ami említést érdemel az év végi visszatekintőnkben. Az ICI Interaktív Meteorológia mérőhálózata és az időjárás.hu olvasói segítenek abban, hogy ezeket felelevenítsük!

Január

Az év igen enyhe idővel indult, de aztán a hónap közepén megérkezett a várva-várt hó a Dunántúlra. Németh Ferenc olvasónk Kaposszerdahelyről igazi téli madáretetésről küldött képket. Mindeközben az akkori tél legalacsonyabb hőmérsékletét, -13,6 fokot regisztrált az ICI Zrt. gárdonyi mérőállomása.

Február

A február még a januárnál is enyhébb időben telt, szinte az egész hónap a tavaszias időről szólt, még hajnalban is csak néhány napon fagyott. 25-én és 26-án nem volt ritka a 15 fok feletti délutáni hőmérséklet, 25-én Békéscsabán például 16,3 fokot mértünk!

Március

Ki hitte volna az enyhe évkezdet után, hogy pont márciusban tör rá a tél az országra? A nemzeti ünnep alatt, 15-én valóságos hóvihar tombolt országszerte, pedig 13-án még 12, 15 fok körül volt a hőmérséklet (két nap múlva egész napos országos fagy jellemezte hazánkat). Óriási szél is tombolt, az ICI Fertőszentmiklóson 108 km/órás széllökést mért!

Április

A márciusban érkezett tél pedig csak nem akart elmúlni, a húsvét is a hó jegyében telt. A hónap második felétől kezdett visszaállni az időjárás a normális kerékvágásba, akkor már sok napsütésnek örvendhettünk (ahogy badacsonytomaji mérőállomásunk kamerája is mutatja) - sokat kellett rá várni!

Május

A következő hónap aztán hőhullámmal indított, május 1-én 32,7 fokos maximumhőmérsékletet mértünk Battonyán! Országszerte nagy hőség tombolt akkor, és a napok múlásával a nyárias zivatarok is megérkeztek. Balatonkenesei mérőállomásunk kamerája például egy távoli szupercellát kapott lencsvégre!

Június

A nyár szokatlanul hűvösen indult, aztán a hónap vége felé magára talált. Ekkor is számos zivatar alakult ki a Kárpát-medencében, Németh Ferenc olvasónk pedig egy szép napkeltét fotózott le 22-én!

Július

Olyannyira magára talált a nyár, hogy júliusban hőhullámok valóságos sorozata jellemezte a napokat. Az első július 3-án indult, egy hétig tartott, aztán rövid szünet után 17-től egészen 29-ig rendkívüli forróság tikkasztott el sokakat. Az ICI Interaktív Meteorológia ez idő alatt Battonyán mérte a legmelegebbet, 39,2 fokot.

Augusztus

Az augusztus ott folytatta, ahol a július abbahagyta: a hőhullámoknak csak nem akart végük szakadni. A július végi rendkívüli meleg csak két napos szünetet tartott, a következő hónapban már 2-ától 10-ig ismét 35 fok felett alakultak a délutáni hőmérsékletek. Sőt, az egész év legmagasabb értékét is ekkor mértük, csaknem 40 fok volt Pécsett, egészen pontosan 39,8 fok! A felfrissülés ezt követően viharos széllel jött, Fonyódon a zivatarban 90 km/órás széllökést mértünk. Ezután augusztus 20-ig újabb hőségnapok következtek, majd megszelidült az idő.

Szeptember

Az ősz első hónapja a "vénasszonyok-nyara" jegyében telt, kellemes, napos idő jellemezte a heteket. Csupán a hónap végére fordult hidegebbre az idő, ekkor már csak +0,5 fokos reggeli hőmérsékletet mértünk a Heves megyei Tarnaleleszen - de fagyot az egész hónap alatt nem regisztráltunk. 10-én pedig egy rendkívül ritka jelenséget is átélhettünk a fővárosban: a nyári félévben tartós, sűrű köd tudott kialaklulni! Az ICI Pestszentlőrincen elhelyezett kamerája meg is örökítette, ahogy egészen délelőtt 11 óráig nem kezdett világosodni az ég.

Október

A tizedik hónapot szárazság, és ugyancsak szokatlan enyheség jellemezte. A nemzeti ünnepen, 23-án villányi műszerünk 27,3 fokot mért! Fonyódi kameránk pedig egy gyönyörű naplementét örökített meg.

November

Novemberben aztán megérkezett az idei tél első hava, mégpedig éppen Katalin-napon. Hidegpárna is ellepte pár napra az országot, amiből egyedül Galyatető emelkedett ki, festői napfelkeltével.

December

Az év utolsó hónapját is a hidegpárna jelensége jellemezte: hosszú frontmentes időszak, eseménytelen szürke idő, hogy aztán éppen karácsonykor enyhüljenek meg a napok! December 27-én Csongrádon 16,5 fokot mértünk! A hóra pedig még várni kell - egész decemberben nem lehetett látni egyetlen hópelyhet sem!

A képeket, térképek az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján készültek.

Nem volt tehát unalmas 2013 - és minden bizonnyal 2014-ben is hasonlóan izgalmas események jellemzik majd kis hazánk időjárását!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.