Időjárási rekordokat döntött a tavasz az USA-ban

Ez egy emlékezetes tavasz volt az amerikaiak számára, természeti csapások sorozata sújtotta az országot.

Tornádók, áradások, erdőtűz, a hirtelen hóolvadás, zivatarok és szárazság. A szélsőséges jelenségek széles skáláját vonultatta fel a tavaszi időjárás az USA-ban.

A meteorológusok szerint voltak már hasonló csapások a történelem során, de olyan még sosem, hogy mindez egy hónapon belül történjen. Az ideihez hasonló április legutóbb 1927-ben volt, amikor rengeteg tornádó csapott le Amerikára és sokfelé áradások fordultak elő.

Az előzetes bejelentések alapján 875 tornádó volt áprilisban, ami az adatok szűrése után is várhatóan megközelíti az egy hónapos rekordot, ami 542 tornádó volt 2003 májusában.

A tornádók eddig 536 emberélet kioltásáért felelősek, amivel a 2011-es év a 6. helyen áll a legtöbb halálos áldozatot követelő évek listáján, de ez a szám várhatóan még emelkedik.

A tornádókon kívül még számos esetben nyilvánult meg a szeszélyes időjárás:

- A USA északi részén a gyors hóolvadás és a rekord esőzések együttes hatása miatt hatalmas áradás indult meg az Ohio folyó völgyében, ami aztán a Mississippin az 1927-es és '37-es áradásokhoz hasonló vízszintet eredményezett.

- A déli síkságokon az esőzések miatt gyorsan nőtt a növényzet, de az ezt követő szárazság, és meleg időjárás kedvezett a futótüzek terjedésének, és több millió hektár vált a lángok martalékává.

- Az egymást követő száraz hónapok súlyos szárazságot okoztak a déli, délnyugati államokban is, Arizona, Új-Mexikó, és Texas területén.

- Ugyanakkor az átlagosnál csapadékosabb volt az április az északkeleti területeken, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania, Kentucky és Virginia államokban.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.