Hullámfelhők a Sandwich-szigetek felett

A NASA által készített műholdképen mintha hajók szelték volna át az eget.

A NASA Terra műholdja január 10-én a Déli-Sandwich-szigetek fölött elhaladva látványos hullámfelhőket örökített meg. A vulkanikus szigetcsoport az Egyesült Királyság részét képezi, a Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között helyezkedik el; a bő egy tucat sziget közül a legnagyobb szárazulat Déli-Georgia szigete.

A szigetekről hegyek nyúlnak a magasba, amelyek akadályt képeznek az áramló levegő útjába, és ez hozza létre a páratlan látványt. Ahogy a nedves levegő a hegyeknek „ütközik", felemelkedik, és a túloldalon szinuszos hullámmozgásba kezd (lee oldali hullámok). Ez eredményezi a felhős és derült területek váltakozását, annak függvényében, hogy a levegő emelkedő vagy leszálló (felhőoszlató) mozgást végez. A folyamat során lencse alakú felhők, ún. lenticularisok jönnek létre, amelyek általában egy helyben állnak, vagy nagyon lassan helyeződnek át, esetleg egymás felett is kialakulhatnak, ha a hegyvidék felett nedves és száraz légrétegek váltakoznak.

Amennyiben az eget már eleve felhőzet (altostratus rétegfelhő) borítja - mint ahogy a felvételen is látható -, a hullámzás olyan mintát eredményez, mint amit a hajók hoznak létre a tengeren (erre utal az angol ship-wave cloud kifejezés).

A NASA Terra műholdja által január 10-én készített műholdfelvétel a Déli-Sandwich-szigetek fölött.
(http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.