Hol volt nyár a meteorológiai tél kezdetén?

December első napján kemény fagyok és kora nyárias hőmérsékletek egyaránt előfordultak kontinensünkön.

Miközben hazánkban mintegy két hete megrekedt a hideg, nyirkos levegő, és az átmeneti hidegpárna-felszakadozásokat leszámítva, általában csak fagypont körül alakul(t) a napi csúcsérték, Európa déli vidékein többfelé 20 fok fölé melegszik a levegő.

December első napján kontinensünk legmelegebb pontja a Portugáliához tartozó Madeira szigetén volt, ahol Funchal mérőállomáson 23 fokig emelkedett a hőmérséklet - a hajnali mintegy 18 fokos minimumról. Hasonlóan meleg, 22,6 fok volt a Spanyolország délnyugati csücskén elhelyezkedő Jerez de la Frontera városában, noha itt már nagyobb volt a napi hőingás, hiszen reggel „mindössze" 7 fokot mértek.


Funchal, december 2-án, reggel. (madeira-live.com)

Ibéria mellett Franciaországban, Olaszországban, Törökországban és Cipruson is több helyütt alakult 20 fok felett a maximum. A Földközi-tenger vízhőmérséklete pedig mindeközben 18, 21 fok között jellemző.

A földrajzilag inkább Afrikához, ám politikailag Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken pedig még közel 30 fokot is mértek a meteorológiai tél kezdetén. A Gran Canaria szigetén fekvő Puerto de Mogán nevű halászfaluban 27,3 foknál állt meg a hőmérő higanyszála - és reggelre is alig 18 fokra hűlt a levegő. A Kanári-szigetekről egy bővebb, bemutató összeállítást olvashat itt.


Gran Canaria egyik tengerparti szakasza december 2-án, reggel. (meteosurfcanarias.com)

Mindeközben, Románia egyik leghidegebb városában, Csíkszeredán december elsején -15,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, de ma hajnalban is csak 1 fokkal volt enyhébb az idő - a napi maximum pedig alig haladta meg az 1 Celsius-fokot.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.