Heves zivatarok a környező országokban

Heves zivatarok pattantak ki a svájci és osztrák Alpokban, valamint a Lengyel-síkságon az esti órákban. A zivatarzóna a Kisalföld térségét is súrolja.

Kontinensünket északkelet-délnyugati irányban egy hosszan elnyúló frontzóna szeli át Oroszországtól egészen a Pireneusokig.

A frontzóna mentén a szombat esti órákban hatalmas zivataros felhőtömbök alakultak ki a svájci Alpokban, Lengyelország déli felén, valamint Ausztriában az Alpokalja mentén. A zivatarcellákat felhőszakadás és jégeső kíséri. Utóbbi felhőtömb kelet-északkelet felé halad már átlépte az osztrák-szlovák határt , és Csehország déli határa mentén is kialakultak zivatarok. A felhőtömb tovább mozog Lengyelország felé. A zivatarzóna déli vonala hazánk északnyugati részét is érinti, a Dunántúl északi felén erősen megnövekedett a felhőzet. Záporok, zivatarok azonban csak elszórtan alakulnak ki, és jóval mérsékeltebb intenzitással.

Az alábbi műholdképen (forrás: sat24.com) jól kirajzolódik északkelet-délnyugati irányban húzódó frontzóna, illetve frontrendszer mentén fehér foltokként világítanak a Svájc, Ausztria-Csehország-Szlovákia, illetve a Lengyelország felett kialakult hatalmas zivatartömbök.

Ezek a felhőtömbök több zivatarcella összekapcsolódásból jönnek létre (ún. mezoskálájú konvektív komplexumok), ez eredményezi szabályos alakjukat és hosszú élettartamukat is. Több km magasra felnyúlnak, ezért a felhőtető hőmérséklete igen alacsony, kevesebb -32 Celsius foknál.

Az említett frontzóna érezteti hatását holnap hazánkban is, a hidegfront főként az északi megyékben okoz majd gomolyfelhő-képződést és szórványos záporokat, zivatarokat. Nálunk sem zárható ki a felhőszakadás és a jégeső.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.