Harminc fokos volt a tenger a török partoknál

A rendkívül forró augusztusi napoknak köszönhetően Törökország déli partvidékén helyenként 30 fokra melegedett a tenger felszíne. A héten érkező gyenge hidegfront egy kicsit élvezhetőbbé teszi majd a vizet.

Szerdán a törökországi Antalya-öbölben nem sok felfrissítést jelentett az, ha valaki a tengerben megmártózott, a víz hőmérséklete ugyanis elérte a harminc fokot. A hónap első harmadában tartósan igen meleg volt az idő. Az átlaghőmérséklet 30 fok fölé emelkedett (36 fok nappal, 25-27 fok hajnalban), így a víz is elérte ezt a magas értéket.


Alanya, a híres török üdülőváros az Antalya-öböl keleti részén

Csütörtökön egy gyenge hidegfront érkezett a térségbe. A környező hegyekben még zápor is előfordult. A következő egy-két napban "csupán" 31-32 fokra melegszik a levegő, és a "hűvös" hajnalokon akár 22 fok is lehet. A tengervíz hőmérséklete így várhatóan visszahűl az ilyenkor szokásos 27-28 fokra, amely még mindig a legfázósabbak számára sem jelent kihívást.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.