Hűvös vénasszonyok nyara

Már több mint egy hete élvezhetjük a ragyogó napsütést és a csapadékmentes időt, bár a hőmérséklet egy-két fokkal elmarad az ilyenkor szokásostól. A csendes, őszi időjárásban a hét végén számíthatunk változásra.

A legutóbbi csapadékos időszak október 4-től 6-ig tartott. Akkor egy mediterrán ciklon miatt többfelé hullott 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség, sőt Szokolyán az ICI Interaktív meteorológia mérőműszere 53 milliméter esőt regisztrált.

Ezt követően azonban egy kiterjedt anticiklon áramlási rendszerébe került a Kárpát-medence. A leszálló légmozgásnak felhőoszlató hatása van, így több mint egy hete napos, száraz idő uralkodik a térségben. A magas nyomású képződmény azonban Kelet-Európából szállította hozzánk a levegőt, ezért a nappali csúcshőmérséklet egy-két fokkal alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál.

A derült ég miatt erősen lehűl a levegő éjszaka, és megjelentek a hajnali pára- és ködfoltok, valamint a talaj menti fagy is. Az elmúlt napok legalacsonyabb hőmérsékleteit az Északi-középhegység területén mérték, itt többfelé -2, -3 fokig hűlt a levegő.

Hétvégén számíthatunk változásra az időjárásban, ekkor ugyanis egy ciklon közelíti meg a Kárpát-medencét. Szombaton még a változóan felhős ég mellett néhány órás napsütésre készülhetünk, de vasárnap már borongós lesz az idő, és elszórtan eső is előfordulhat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.