Hórekordok dőltek az USA keleti partján

Intenzív hóviharok söpörtek át az USA keleti partvidékén. New Yorkban rekordokat döntött a havazás.

Az intenzív havazást egy markáns ciklon okozta, mely az USA keleti partvidékén haladt Kanada felé. A csapadék két hullámban érkezett, melyek közül a második volt igazán erőteljes. A Philadelphiától New Yorkig terjedő sávban legalább 30 centi magas hótakaró borította be a tájat: Philadelphiában 40,5, Bostonban 28, Newarkban 35,5 Több iskolát átmenetileg bezártak, a reptereken késések és járattörlések voltak, Bostonban és New Yorkban szükségállapotot rendeltek el a hó miatt, hogy megtisztíthassák az utakat. Az utakon helyenként olyan magasra tornyosult a hó, hogy az autósok nem látták be a kanyarokat. A sok hó mellett az erős szél is problémákat okozott.

Washington külvárosában a Dulles reptéren hózivatart figyeltek meg, azaz villámlás is kísérte a hóvihart. New Yorkban megdőlt az 1871 óta álló napi csapadékrekord, miután szerdán 30,5 cm esett, majd ez hajnalban még újabb 7 centivel növekedett. A városban új havi csapadékrekord is született: januárban már összesen 81 cm hó hullott, ezzel a 2011-es évkezdet lett a legcsapadékosabb.

December közepe óta New York térségében átlagosan ötnaponta havazik, és két komolyabb hóvihart is átélt már ezen a télen a város. Az egyik közvetlenül karácsony után érkezett, amikor 17 órán keresztül folyamatosan havazott, és fél méter hó lepte el a Central Parkot. A másik markáns hóciklon január közepe táján vonult át a térségen, akkor 20 centi hullott.

A mostani ciklon már egészen a kanadai-amerikai határ fölé húzódott, jelenleg Maine állam fölött örvénylik, és tovább halad északkeleten felé. A Nagy Tavak környékén eközben újabb, kisebb havazásra figyelmeztetnek a meteorológusok egy vonuló hidegfront mentén.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.