Hétvégéig élvezhetjük a vénasszonyok nyarát − humánmeteorológia

A hét végéig kellemes őszi idő várható. A reggeli ködfoltok miatt az autósok ne a megszokott rutin szerint vezessenek. Napközben továbbra is sok napsütés, pozitív hangulatú idő várható. A melegedő idő, gyulladásos folyamatokat indíthat el. Pénteken véget ér a frontmentes idő.

Szerdán is folytatódik a kellemes őszi idő, tovább tart az indiánnyár, 20 fok körüli hőmérséklettel. Fronthatás nem várható, így ez megfelelő alkalom a szervezet feltöltésére. A kiegyensúlyozott étkezés mellett érdemes kihasználni a szép időt, és sétálni, sportolni a szabadban. Esőre nem kell számítani, a közlekedőknek a szembe sütő nap okozhat nehézségeket, ajánlott a napszemüveg viselete. A melegedő idő a lappangó gyulladásos folyamatokat felerősíti, így megjelenhetnek ízületi gyulladásos folyamatok, de az érbetegek is tapasztalhatnak gyulladásos reakciót. A C-vitamin mellett ajánlott az E vitamin tartalmú ételek fogyasztása, többek között a zöldfőzelékekben, a tojásban, a gabonafélékben, belsőségekben található meg.

A szálló por szintje kissé növekszik, de még továbbra is alacsony, de a légszennyezettség szintje megemelkedett. A légköri pollenkoncentráció is emelkedést mutat, inkább a keleti országrészben okoz erősebb panaszokat, ahol a parlagfű pollenkoncentrációja igen magas.

Csütörtökön sem lesz jelentős változás az időjárásban, napos szép őszi idő várható. Csapadékra nem kell számítani. Érdemes kihasználni a napsütés előnyös hatását, a napfürdő elsődleges D-vitamin forrásunk, ugyanakkor az immunrendszer számára is nagyon fontos, hatékony védelmet jelent a vastagbél-, a mellrák leküzdése során. A közelgő melegfrontot az erre érzékenyek már ma is érezhetik, okozhat fejfájásos, szédüléses panaszokat. A magnézium és B vitamin pótlásával csökkenthetőek a panaszok, a zöldfőzelékek, a tojás, gabonafélék fogyasztásával juthatunk hozzá.

Pénteken gyenge melegfronti hatás érvényesül, ami fejfájásos panaszokat okozhat. A keringési betegeknél vérnyomás ingadozás léphet fel. Az esernyőkre ma sem lesz szükség, az élénk szél azonban okozhat izgatottságot, szédülést, alvászavarokat az erre érzékenyeknél.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!