Hétfőn is tomboltak a zivatarok

A vasárnapi égzengés után hétfőn napközben is megjelentek a konvektív csapadékot adó zivatarcellák. Intenzitásuk némiképp alulmúlja a vasárnapit, a főváros ismét elázott.

Hétfő estére csökkent a csapadékhajlam, már csak elszórtan észleltünk villámlást. Főként a déli megyékben voltak aktív zivatarok, ezek azonban óráról órára csökkenő intenzitást mutattak. A hajnali órákban legfeljebb futó záporok alakulnak ki.

Az ICI Interaktív Meteorológia 24 órára összegzett csapadéktérképe

Hétfőn napközben a Dunántúl kivételével többfelé ismét zivatarok pattantak ki. Az eleve fülledt időben sokfelé tovább emelkedik majd a páratartalom. Délután 3 és 4 óra között a Duna-Tisza közében több mint egy órája fejlődő konvektív cellák haladnak észak felé. El is érték a fővárost is a késő délutáni, kora esti órákban. Soltvadkerti állomásunkon 24 óra alatt 43 mm csapadékot mértünk, ez természetesen több zivatar együttes eredménye.

Műholdkép a hazai zivatarok alakulásáról július 28-án 15:20-kor (Forrás: Sat24.com)

Vasárnap este átmeneti szünetet követően dél felől újra egyre több helyen alakultak ki zivatarok. Szeged-Csongrád környéke például már a második adagját kapta! Sőt, Bácsalmáson 20 perc alatt 16 mm volt a termés, Makóra pedig az ICI mérései alapján a mai napon összesen 34 mm eső zúdult – mindez végeredményében kevesebb mint 40 perc alatt. 

Az ICI Interaktív Meteorológia radarja egymás mögött két cellát is "látott" este fél 11-kor

Az egyik Rákócziújfalu, a másik Martfű környékén okozott heves zivatart

Az ICI Interaktív Meteorológia által, vasárnap mért csapadékösszegek 22 óráig

A mennyiség még növekedni fog, egész éjszaka lehetnek zivatarok

Délután a zivatarok előtt még igen meleg volt, azóta néhol 10 fokot is zuhant a hőmérséklet.

Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata által mért hőmérsékletek délután 1 órakor

Nem csoda, hogy keleten is zivatarosra fordult az idő: Mátészalkán délután 30, 31 fok volt, ami a csapadék érkeztével rohamosan csökkent

A Heves megyei Tarnaleleszen csak pár csepp eső esett, de a közeli viharok kifutószele 15 perc alatt 9 fokkal hűtötte le a levegőt

Délután 2 órakor Galyatetőt szinte "bekebelezte" az érkező zivatar peremfelhője. Nagyon látványos volt, ahogy közeledett, miközben a gyöngyösi műszerünk ugyanebből a zivatargócból fél óra alatt 13 mm csapadékot regisztrált!

Galyatetőn szombaton sem volt utolsó a látvány, de vasárnap még annál is szebb viharfelhőket sikerült elkapnunk

Az ICI Interaktív Meteorológia kamerafilmje vasárnap délután fél 2 előtt

Délután 1 órakor a főváros mellett is kipattant egy cella – a labilitást jól mutatja, hogy a pici felhő percek alatt fejlődött heves villámtevékenységgel és felhőszakadással kísért zivatarrá. A vihar Budepest keleti részét érintette, miközben már Szolnok térségében is zivatarok csaptak le. Ezzel egyidőben a napsütéses, ám fülledt időb mellett Mátészalkán már 30 fokot mértünk.

Vasárnap délután egy órakor igencsak változatos idő uralkodott az országban

A villámtérkép az éppen tomboló zivatarok helyét jelzi (Forrás: blitzortung.org)

Az ICI Interaktív Meteorológia Mátészalkán kihelyezett mérőállomásának kameraképe vasárnap délután 1 órakor

Délben az északkeleti tájak kivételével sokfelé volt zivataros az idő.

A Sat24 látható tartományban készült műholdképén szépen kivehetőek a zivataros területek (a felvétel 11:40-kor készült)

Délelőtt már a Dunántúl északi részén, a Bakonyban voltak a legintenzívebb viharok. Balatonfüreden és Nagyacsádon is rövid idő alatt hullott 3-5 mm csapadék, majd a változatosság kedvéért már Csongrád és Szeged környékén is villámlani kezdett.

 Az ICI Szegeden kihelyezett mérőállomásának kameraképén az érkező viharfelhők látszanak – ugyanebből a cellából Makón 20 perc alatt 11 mm esőt mértünk!

Aznap hajnalban Baja és Paks mellett már zivatarra ébredhettek az ott élők, a cellák pedig észak felé mozogtak. Az ICI Interaktív Meteorológia "bele is nézett" a Paks melletti cellába.

 Az ICI Interaktív Meteorológia radarjával betekintést nyerhetünk egy zivatarfelhő belsejébe

Itt a reggel 9 órakor tomboló cella metszetét leket látni, ami Paks mellett okozott felhőszakadást és intenzív villámtevékenységet

Szombaton még csak néhány helyen, vasárnap viszont sokfelé alakultak ki heves záporok, zivatarok.

Nagyon látványos volt, ahogy Galyatetőre megérkezett az óriási felhőszakadás

Este 7 óra körül 20 perc alatt 20 mm eső zúdult le az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint

A kameravideón is ez az időszak látszik

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.