Gyengülő fronthatás, tavaszi napsütés – humánmeteorológia

A hét utolsó napján további melegedés várható, a délnyugati tájainkon 10 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Gyenge melegfronti hatás érvényesül, az érzékenyebbek vérnyomás-ingadozást, fejfájást tapasztalhatnak. Sok napsütésre, kellemes tavaszias időre számíthatunk, csökken a légszennyezettség. A jövő hét frontmentes idővel kezdődik.

Vasárnap gyengül a melegfronti hatás, de az érzékenyebbeknél még előfordulhat vérnyomás-ingadozás, fejfájás. Az ország nagy részén több órára kisüt a nap, ami a borús napok után jó hatással lesz a közérzetünkre, csak az északi-északkeleti határszélen lehet több felhő, itt kisebb eső is előfordulhat. Tovább melegszik a levegő, a délnyugati tájainkon átlépi a 10 fokot a hőmérséklet. A melegfrontra érzékenyeknek sok folyadék fogyasztásával és magnézium bevitellel enyhíthetnek tüneteiken. Töltsünk pár órát a szabad levegőn, mert a kellemes kora tavaszias idő mellett javul a levegőminőség is. A közlekedők a keleti-északi országrészben időnként erős széllökésekre számíthatnak. Erős napsütés zavarhatja a látást, a vezetéshez érdemes napszemüveget felvenni.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja közepes szintet ér el, és a következő napokban a levegőminőség jelentős javulása várható. Az alacsony légszennyezettség javulása jó hatással lesz a légúti betegek állapotára.

Hétfőn frontmentes időre van kilátás. A reggeli pára- és ködfoltok gyorsan feloszlanak, napközben az ország nagy részén napos, száraz, kellemes idő várható. További melegedésre számíthatunk, amely bágyadtságot, álmosságérzetet okozhat, romlik a koncentrációs képesség, megnövekszik a reakcióidő. Fordítsunk figyelmet az ásványianyag- és vitaminpótlásra, ajánlott a naponta többszöri étkezés.

Kedden gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fejfájást tapasztalhatunk, leeshet a vérnyomás. A továbbiakban hidegfronti hatás, lehűlés várható.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.