Fokozódó hőség, majd kettősfronti hatás várható – orvosmeteorológia

Elérkezett a kánikula, melyen a péntektől csapadékosabbá váló időjárás sem enyhít nagy mértékben. Holnap még frontmentes időnk lesz, holnapután azonban már kettősfronti hatással kell számolnunk.

Csütörtökön nem várható markáns fronthatás, hőségre készülhetünk. Ilyenkor fontos fokozott figyelmet szentelni a fekvőbetegekre, panaszaik átlagon felül erősödhetnek. Érdemes könnyen emészthető ételeket fogyasztani. A héten figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is. Éjszaka a Perseidák meteorraj pályája keresztezi a Földét, és látványos csillaghullásban gyönyörködhetünk. Mind a Hold fázisa, mind az időjárás csillagfényes, kellően sötét, enyhe éjszakát ígér a (régiesebb nevén) Lőrinc napi csillaghullás szerelmeseinek.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony, és a következő napokban jelentős mértékben nem változik, ezért szabadtéri sportolásra, városi sétára alkalmas napok következnek. A pollenallergiások tünetei viszont növekedni fognak. Magas koncentrációban főként a csalánfélék és az üröm pollenjei találhatók meg a légkörben. Beindult a parlagfű szezonja is, és ez az igen agresszív allergén pollenekkel rendelkező növény máris jelentős mennyiségű virágport juttatott a levegőbe, megkeserítve a szénanáthások mindennapjait.

Péntekre kissé megnő a csapadékhajlam, kettős fronthatással kell számolnunk a hőség mellett, így a hét utolsó napja igen megterhelő lesz sokak számára. Megfelelő mennyiségű alvással, rendszeres testmozgással, könnyű ételek fogyasztásával készítsük fel szervezetünket az időjárás-változásokhoz való gyors alkalmazkodásra.

Szombaton ismét kettősfronti hatás várható, mely mind a melegfrontra, mind a hidegfrontra érzékenyeknél okozhat panaszokat. Időnként erősen megnövekszik a felhőzet, de marad a meleg idő. Ha kilátogatunk a Balaton, vagy a Velencei tó strandjaira, érdemes lesz  fokozottan figyelni a viharjelzésre, igen heves zivatarok kialakulására van esély ezen a napon.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.