Fagyos, derűs hétvége fronthatások nélkül – humánmeteorológia

A hétvégén frontmentes időre számíthatunk, de a maximumhőmérsékletek napközben is fagypont alatt maradnak, éjszakánként pedig többfelé -10 fok alá hűl a levegő. A fagyos idő keringési panaszokat válthat ki, növeli a megfázás és a légúti gyulladások esélyét. A tartós hideghez tartós napos idő társul, ami javít a közérzetünkön.

Szombaton nem kell fronthatásra számítani. Többnyire napos időjárás ígérkezik, csak a Dunántúlon lehetnek felhősebb körzetek. Tovább hűl a levegő, a zord hajnalt követően a maximumhőmérsékletek országszerte fagypont alatt maradnak. A tartósan fagyos idő megterheli a keringési rendszert, ezért a szívbetegeknek és az idősebb embereknek sok pihenés ajánlott, kerüljék a zsíros ételeket, fogyasszanak galagonyateát.  A reggeli köd néhol nehezen oszlik fel, a párás levegő miatt ezeken a területeken ízületi panaszok jelentkezhetnek. A reumások ügyeljenek végtagjaik, derekuk melegen tartására. A közlekedők reggel többfelé sűrű ködfoltokkal találkozhatnak, amelyekben jelentősen lecsökken a látástávolság. Jeges, havas útfelületekre számíthatunk, vezessünk óvatosan.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja közepes szintet ér el, és a következő napok csapadékmentes időjárásának köszönhetően kissé növekedni fog. A levegőminőség lassú romlása egyes légúti betegségben szenvedőknél panaszokat okozhat, ők kerüljék a fizikai megterhelést.

Vasárnap is frontmentes időben lesz részünk. A kemény hajnali fagyokat követően napközben általában napos időre van kilátás, de a reggelre képződött ködfoltok néhol lassan oszlanak fel. Ez lesz a hét leghidegebb napja, de a napsütés javít a közérzetünkön. A fagyos, száraz időben kiszárad a nyálkahártya, csökken az ellenálló képessége a vírusokkal, baktériumokkal szemben, ezért könnyebben kialakulhatnak különböző légúti gyulladások, nő a megfázás és a fertőző betegségek kialakulásának esélye. Erősítsünk immunrendszerünket, fogyasszunk sok vitamint, mézes teát.

Hétfőn folytatódik a frontmentes, de fagyos idő. A reggeli köd, párásság megszűnte után száraz, napos idő várható. Használjunk zsírosabb hidratáló krémeket, igyunk sok folyadékot, mert a fagyos, száraz levegőben a bőrünk rövid idő alatt kiszáradhat, kirepedezhet. A továbbiakban derűs, de fagyos időre van kilátás komolyabb fronthatás nélkül.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.