Fülledt, zivataros hét

Július végén – több, mint egy héten keresztül – párás, fülledt időre, és főként a nap második felében többfelé zivatarokra is számíthatunk. Az eleinte kissé hűvös időt követően az időszak második felében az átlagosnál már melegebb idő várható, 30 fok körüli hőmérsékletekkel. Ez a szervezetet is rendkívül igénybe veszi, cikkünkből az is kiderül, hogy mire kell ilyenkor figyelnie, és hogyan vészelheti át ezt az időszakot.

Kedd estére alig volt olyan hely az országban, ahol ne esett volna legalább 1-2 milliméter csapadék az elmúlt 24 órában.

Az ICI Interaktív Meteorológia országos állomáshálózata által a 2014. július 22-e, kedd 17 órát megelőző 24 órában mért csapadékösszegek. Az ország nagy részén 1-10, de helyenként 40-50 milliméternyi csapadék esett.

Kedd délután a északnyugati határvidéken és Baranya megyében többfelé, valamint a főváros környékén is néhol kialakultak beágyazott zivatarok, melyeket ismét többfelé kísért felhőszakadás. Az ICI Interaktív Meteorológia fertőszentmiklósi állomása a másfél óra altt két hullámban bekövetkezett felhőszakadásból 35, majd este 7 óráig még további 12 milliméter csapadékot rögzített – az előbbi nagyon intenzív csapadékhullásnak számít, ráadásul ez a mennyiség (47 mm) az ilyenkor szokásos havi csapadékmennyiség mintegy 3/4-e! De Pátyon is 20 milliméter csapadék esett egy óra alatt.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2014. július 22-én, kedden este 7 óráig mért csapadékösszeg Fertőszentmiklóson. Alig másfél óra leforgása alatt 35, majd még további 12 milliméternyi csapadék zúdult a környékre.

Július 22-én, kedden országszerte erősen felhős, borult volt az ég, sokfelé fordult elő ismétlődő jelleggel eső, zápor. Éjszaka országszerte lehűlt és felfrissült a levegő. Míg hétfőn a délnyugati tájak kivételével még mindenhol 30 fok feletti hőmérsékleteket mérhettünk délután 4 órakor, addig kedden, ugyanebben az időben már csak 20, 24 fok volt – ez 8-12 fokos hőmérséklet-csökkenést jelent 24 óra alatt!

Az ICI Interaktív Meteorológia országos állomáshálózata által mért hőmérsékleti értékek 2014. július 21-én, hétfőn (felső kép) és július 22-én, kedden (alsó kép) 14:00 UTC-kor, azaz helyi idő szerint délután 4 órakor. Egyetlen nap lefprgása alatt – a délnyugati tájak kivételével mindenhol 10 fok körüli volt a hőmérséklet-csökkenés.

Hétfő este és a keddre virradó éjszaka a zivatarlánccá összeállt rendszer lassan kelet, északkelet felé húzódott, és csak kedd reggelre hagyta el az országot. Az ország északkeleti harmadában többfelé volt felhőszakadás, az ICI Interaktív Meteorológia mátészalkai állomásán éjfél körül 25 milliméter csapadék hullott az ottani heves zivatarból.

ICI Interaktív Meteorológia mátészalkai webkamerája által 2014. július 21-én, hétfőn nem sokkal éjfél előtt megörökített lecsapó villám.

Július 21-én, hétfő délután előbb az Északi-középhegységben, majd északkeleten is az elmúlt napokhoz lépest labilisabb, magasabb nedvességtartalmú levegőben beindult a konvekció. Késő délután a fővárostól északkeletre két hatalmas zivatarfelhő is kialakult egymás után, majd a két zivatarrendszer "összeolvadva" haladt tovább északkelet felé, miközben kora este helyenként 40-45 milliméteres csapadékkal járó felhőszakadást okozott!

A Kárpát-medencéről 2014. július 21-én, hétfőn, 19 órakor készült műholdképen jól látszik a fővárostól északkeletre lévő óriási zivatar kiterjedt felhőtömbje. A Tisza-tótól keletre szintén megfigyeljhető több zivatarfelhő. (Forrás: sat24.com)

 

Az ICI Interaktív Meteorológia budapesti webkamerájának filmje 2014. július 21-e, hétfőú 16:30 és 18:30 óra között. A fővárostól északkeletre két hatalmas zivatarcella is kifejlődött egyenként alig fél óra leforgása alatt.

Július 21-én, hétfőn a Nyugat-Európa felett elhelyezkedő ún. magassági teknőről lefűződő, a középpontjával tőlünk délre lassan kelet felé haladó sekély ciklon felhőzete érte el a Kárpát-medence térségét. A ciklon ármalási rendszerében délnyugat felől már hétfő délelőtt labilisabb, majd hűvösebb légtömegek érték el hazánkat. Ezzel véget ért az elmúlt hét második felében országszerte 30 fok feletti hőmérsékleteket hozó hőhullám.

A következő 7-10 nap élettani szempontból rendkívül megterhelő lesz még az egészséges szervezet számára is. A fülledtséghez az időszak második felében az átlegosnál több fokkal melegebb idő is társul majd. Ez főleg az idősebbek és a szívbetegek esetén különösen veszélyes – ők a következő időszakban kerüljék a fizikailag megterhelő, megerőltető tevékenységeket, és pihenjenek minél többet. Ellenkező esetben gyakran jelentkezhet náluk vérnyomás-ingadozás, nehézlégzés, rosszullét. Zivatarok idején az asztmások panaszai is felerősödnek, ők ilyenkor húzódjanak zárt térbe.

Ebben a humánmeteorológiai helyzetben ajánlott napi 3-4 liter folyadékot, lehetőleg ásványvizet meginni naponta. Emellett a nehezebb, zsíros ételek helyett könnyű, magnéziumban és kalciumban gazdag ételeket érdemes fogyasztani: halat, burgonyát, brokkolit, illetve teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, valamint olajos magvakat és dióféléket.

A fülledtség és a zivatarok szervezetre gyakorolt további hatásairól, illetve hasznos tanácsokról a Meteo Klinika oldalán tájékozódjon!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.