A fülledt idő légzési nehézségeket okoz - Orvosmeteorológia

A hét második felében egy hidegfront hatására nedvesebb légtömegek érik el hazánkat, így továbbra is számíthatunk esőre, záporra, több helyen zivatarra is. A fülledt idő legjobban a keringési betegségekben szenvedők napjait nehezíti meg.

Csütörtökön kissé visszaesik a hőmérséklet, egy hidegfronti hatás miatt országszerte lehet számítani esőre, záporra, de akár zivatar kialakulására is. Felerősödhetnek a görcsös panaszok. A zivataros helyeken az asztmás betegek legyenek figyelemmel, náluk gyakrabban fordulnak elő rohamok ebben az időszakban. A kismamák is legyenek óvatosak, mert az elmúlt napok változékonysága megviselte szervezetüket. Kerüljék a fizikai megterheléssel járó tevékenységeket, lehetőleg ezekben a napokban ne kezdjenek nagytakarításba. A szívbetegeknél is fokozódhatnak a tünetek, étkezésükben a könnyű ételeket fogyasszák, kerüljék a fizikai megterhelést.

Pénteken is gyakran kialakulhat zápor, zivatar, az esernyőket ne hagyja. A kettősfronti hatás mindkét frontra érzékenyek tüneteit felerősítheti. A párás levegő miatt nehezebbé válik a légzés, amit a szívbetegek éreznek meg a legjobban. Koncentrációs zavarok, figyelmetlenség léphet fel a nap folyamán, ezért javasolt, hogy a napi tevékenysége során legyen körültekintőbb.

A hét végére is várhatóan marad a kettősfronti hatás, futó záporok kialakulása várható. A szív és keringési betegek lehetőleg ne tervezzenek megterhelő programot a hétvégére. Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak, akik mégis szabadban töltik a hétvégét, vigyenek magukkal esernyőt, esőkabátot.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.