Fákat, épületeket rongált meg a szélvihar

Hozzánk, és a Brit-szigetekre is menetrend szerint érkezett meg a szélvihar. Károk is keletkeztek, a fákat és épületeket is megrongált a tomboló szél.

Menetrend szerint megérkezett csütörtök éjszaka, illetve hajnalban a Kárpát-medence térségébe a néhány nappal korábban előre jelzett markáns hidegfront. Ez a hidegfront csapadékot csak keveset hozott, áthaladását inkább a mögötte a bezúduló hideg légtömegben gyakran erősen viharossá fokozódó szél jelezte.

Mérőműszereink több helyen regisztráltak 70 km/óránál is erősebb széllökéseket (Gárdony, Helvécia), és a fővárosban is 75 km/órás széllökések fordultak elő. A legerősebb légmozgás az ICI Interaktív Meteorológia műszerei szerint Tapolcán volt, ahol rövid időre az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérte.

A tomboló szél károkat is okozott: a fővárosban tetőszerkezetek rongálódtak meg, és a vihar egy fát is kidöntött. De egy ünnephez felállított köztéri fenyőfa is hasonló sorsra jutott, emellett a Mikulásgyár ünnepi előkészületeit megzavarta. Ott a felfújható sátrakat biztonsági okból le kellett engedni, és épületekben is jelentős anyagi kár keletkezett, amikor a nagy szél kitépte az egyik kaput.

A szél erőssége az esti óráktól fokozatosan csökken, és az éjféli órákra jelentősen mérséklődik.

Nem csak nálunk, hanem a Brit-szigetek térségében is komoly gondokat okoz a szél, mert az arrafelé haladó viharciklonban helyenként 183 km/órás szelet mértek. A légmozgás a tengereken 4-7 méteres hullámokat korbácsolt, és a hajókat is veszélybe sodort.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.