Enyhe idővel búcsúzik 2009

Csütörtökön búcsút intünk a 2009-es esztendőnek. Az óév utolsó, és az újév első napjának időjárása megjósolja, milyen lesz a tél hátra lévő része.

Csütörtökön véget ér a 2009-es év. Hazánk időjárását enyhe, de nedves léghullámok alakítják. A kontinens nyugati peremétől, egészen Oroszországig ciklonok és frontjaik alakítják Európa időjárását, sokfelé, így hazánkban is kiadós csapadék hullik.

Az országban többfelé is szabadtéri koncertekkel búcsúztatják az óévet. Számukra jó hír, hogy az év utolsó napján nem kell majd fagyoskodni, de sajnos sokfelé kell esőre számítani. A hőmérséklet csúcsértéke december 31-én 6, 13 fok között alakul. Az északi megyékben lesz a hűvösebb, délen az enyhébb idő.

Az újév első napjának időjárása a népi megfigyelések szerint megjósolhatja, milyen lesz a tél hátralévő része és az előttünk álló esztendő.

Ha újév napján csillagos az ég, rövid lesz a tél. Ha piros a hajnal, szeles lesz az év. Ha január első napján hideg északi szél fúj, hosszú lesz a tél.

Az újév eslő napján a jelenlegi számítások szerint észak felől hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medece térségébe. Kisebb esőre továbbra is szinte mindenhol számítani lehet, a hőmérséklet a délutáni órákban 2, 7 fok között alakul.

A népi megfigyelés ezek szerint hosszú telet, jósol. Hamarosan elválik, hihetünk-e ennek a babonának.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.