Enyhülés, a hétvégén melegfronti hatás - humánmeteorológia

A hét második felében lassú enyhülés várható, bágyadtságot tapasztalhatunk. A hétvégén melegfronti hatás terheli a szervezetünket, a nappali hőmérsékletek fagypont fölé emelkednek. Keringési panaszok jelentkezhetnek, a megélénkülő szél fejfájást, alvászavarokat válthat ki. Jelentősen csökken a légszennyezettség.

Pénteken kettős fronthatás érvényesül. Keleten-északkeleten felhős, párás, ködös időre van kilátás, máshol több-kevesebb időre kisüt a nap. A párás levegőben erősödhetnek az ízületi fájdalmak, érdemes méregtelenítő teákat fogyasztani. Lassú melegedést leginkább a Dunántúlon élők tapasztalhatnak, ami egyeseknél tompa fejfájást, bágyadtságot okozhat. Figyeljünk az ásványianyag- és vitaminbevitelre, étkezzünk naponta többször, ez segíthet a bágyadtság leküzdésében. Főként az Északi-középhegység térségében alakulhat ki csapadék, ami hó, havas eső, eső formájában egyaránt hullhat, errefelé síkos utakra számíthatunk.

A légszennyezettség szintje közepes, a szálló por koncentrációja magas szintet ér el, azonban a szennyező anyagok koncentrációja a következő napokban jelentősen csökkenni fog. A levegőminőség javulása jó hatással lesz a légúti betegek állapotára.

Szombaton déli áramlással meleg légtömegek érik el hazánk térségét, melegfronti hatás kezdődik. Keringési problémákat tapasztalhatunk, a megélénkülő délies szél pedig fejfájást válthat ki az erre érzékenyeknél. A fejfájós panaszok sok folyadék fogyasztásával mérsékelhetők, a szívbetegek fogyasszanak galagonyateát. Többek esetében nyugtalanság, alvásproblémák is jelentkezhetnek, érdemes lefekvés előtt levendulás nyugtató hatású fürdőt venni. A melegfrontra érzékenyek pihenjenek sokat, kerüljék a koffein fogyasztását ezen a napon.

Vasárnap kissé gyengül a melegfronti hatás, de az érzékenyebbeknél még előfordulhat vérnyomás-ingadozás, fejfájás. Hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap, számottevő csapadék sehol sem várható. A jövő hét elején további melegedésre számíthatunk.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!