Elkezdődött a zivatarszezon

Szerdán már több helyen pattantak ki zivatarok, pénteken pedig ismét nagyobb területen válhatnak kedvezővé a feltételek a zivatarok kialakulásához.

Szerdán már több helyen alakult ki zivatar a déli országrészben, illetve helyenként a Dunántúl északi részén és a középső megyékben is - az egy ilyen cella a főváros déli részét érintette. Az másik szerdai, Somogy megyei zivatarról Németh István olvasónk egy villámokban gazdag videót készített Kálmáncsáról:

Zivatarokra pénteken is lehet számítani, akár nagyobb területen. Egy ciklon éri el térségünket, amelynek előbb a melegfrontja okoz majd csendesebb esőt a Dunától keletre, majd a nap második felében az érkező hidegfront növeli a konvektív hajlamot. A melegfront mögötti átmeneti csapadékszünetet követően a késő délelőtti óráktól északnyugat felől egyre többfelé alakulnak majd ki záporok, főként a nyugati és déli országrészben zivatarok. Mivel a front előtt igen magasra, általában 15, 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, és kis időre a nap is kisüthet, ráadásul egy markáns összeáramlási zóna is kirajzolódik az esti órákban északnyugat-délkeleti irányban, hevesebb zivatarcellák is képződhetnek. Ezeket viharos erejű, 70-80 km/órás kifutószél, de felhőszakadás, jégeső is kísérheti.

Szombaton már javulni kezd az idő, kelet felé fokozatosan elhagyja az országot a ciklonhoz kötődő csapadékzóna, de a felhőátvonulásokat záporok, néhol zivatarok a front mögött is kísérhetik. Vasárnaptól a napsütésé lesz a főszerep, de a hét utolsó napján még főként keleten kialakulhatnak futó záporok, helyi zivatarok a napközben tornyosuló gomolyfelhőkből.  A hőmérséklet mindeközben egyre inkább a 20 fokhoz közelít.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!