Elkezdődött a zivatarszezon

Szerdán már több helyen pattantak ki zivatarok, pénteken pedig ismét nagyobb területen válhatnak kedvezővé a feltételek a zivatarok kialakulásához.

Szerdán már több helyen alakult ki zivatar a déli országrészben, illetve helyenként a Dunántúl északi részén és a középső megyékben is - az egy ilyen cella a főváros déli részét érintette. Az másik szerdai, Somogy megyei zivatarról Németh István olvasónk egy villámokban gazdag videót készített Kálmáncsáról:

Zivatarokra pénteken is lehet számítani, akár nagyobb területen. Egy ciklon éri el térségünket, amelynek előbb a melegfrontja okoz majd csendesebb esőt a Dunától keletre, majd a nap második felében az érkező hidegfront növeli a konvektív hajlamot. A melegfront mögötti átmeneti csapadékszünetet követően a késő délelőtti óráktól északnyugat felől egyre többfelé alakulnak majd ki záporok, főként a nyugati és déli országrészben zivatarok. Mivel a front előtt igen magasra, általában 15, 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, és kis időre a nap is kisüthet, ráadásul egy markáns összeáramlási zóna is kirajzolódik az esti órákban északnyugat-délkeleti irányban, hevesebb zivatarcellák is képződhetnek. Ezeket viharos erejű, 70-80 km/órás kifutószél, de felhőszakadás, jégeső is kísérheti.

Szombaton már javulni kezd az idő, kelet felé fokozatosan elhagyja az országot a ciklonhoz kötődő csapadékzóna, de a felhőátvonulásokat záporok, néhol zivatarok a front mögött is kísérhetik. Vasárnaptól a napsütésé lesz a főszerep, de a hét utolsó napján még főként keleten kialakulhatnak futó záporok, helyi zivatarok a napközben tornyosuló gomolyfelhőkből.  A hőmérséklet mindeközben egyre inkább a 20 fokhoz közelít.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.