Elhagyta New Yorkot az Irene viharobjektum

Heves esőzéssel, tomboló szelekkel haladt át az USA északkeleti vidékén a pusztító Irene trópusi vihar. A folyókon megindult árhullám még további bajokat okozhat.

Vasárnap késő este az Irene trópusi vihar elhagyta New Yorkot. Az Egyesült Államok keleti partvidékén legkevesebb 12 áldozattal járt az ítéletidő. A heves esőzések következtében létrejött áradások a nagyobb folyókon csak a hét elején vonulnak le, így többfelé még fennmarad a katasztrófa-készültség.

Szombaton késő este heves esőzésekkel, tomboló szelekkel érte el az USA északkeleti partvidékét az Irene névre keresztelt trópusi vihar. Irene legelőször Észak-Karolinában és Virginiában pusztított, ahol a rendkívüli időjárás 8 ember életét követelte. Az óránkénti 130 kilométeres szél épületekben tett kárt, de megrongálta az elektromos vezetékeket is. Több százezer háztartás maradt áram nélkül az érintett körzetben. 7 államban kellett szükségállapotot elrendelni.


Az Irene előrejelzett mozgása következő két napban

A trópusi viharból helyenként mintegy 300 mm csapadék hullott, a tengeren pedig az ott 200-220 km/órás szél 6-8 méter magas hullámokat hozott létre.

A hurrikán vasárnap hajnaltól nagy sebességgel folytatta útján New York irányába. Az emberi élet védelmében, illetve az anyagi károk minimalizálása érdekében a hatóságok rendkívüli kényszerintézkedéseket vezettek be.

New Yorkban teljesen leállt a tömegközlekedés, lezárták a repülőtereket is. Mintegy 300 ezer ember kitelepítéséről intézkedtek, mert ezek a lakosok a város alacsonyan fekvő részein élnek, ahol a körülbelül 3 méteresre várt dagályhullám betörésekor tömegesen kerülhetnének életveszélybe. Kötelező evakuálás még soha sem fordult elő a nagyváros története során. A Hudson folyó várható áradása további gondokat jelenthet Manhattan városrészben, ahol például a világgazdaság folyamatainak irányítására jelentős befolyással bíró pénzügyi negyed található.

Veszélyes helyzet alakulhat ki még Washingtonban, Baltimore-ban, Philadelphiában és Bostonban is, melyek szintén a hurrikán útvonala menetén helyezkednek el.

A rendkívüli időjárás miatt riadókészültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.