Egy napra megállt az élet Amerikában

Kedden egy markáns ciklon alakult ki az USA középső és keleti felén, amely intenzív havazást és ónos esőt hozott. Nagy területen gyakorlatilag megállt az élet az ítéletidőben.

Egy markáns ciklon alakult ki az amerikai kontinens felett, amelynek frontjai az Egyesült Államok keleti és középső tájait szelik át. A sarkvidéki eredetű és a Mexikói-öböl felől érkező enyhébb légtömegek találkozása ideális feltéteket teremtettek az intenzív hóviharok kialakulásához, míg a felsikló meleg levegő a fagypont alatti talajhőmérsékletek miatt nagy területen okozott ónos esőt.

A hóviharokból kedden a Préri déli felén, Oklahoma és Texas területén több városban hullott 30-50 centi friss hó, többfelé új csapadékrekordok is születtek - Oklahoma Cityben például közel egyhavi csapadékot mértek.

Az ítéletidő miatt az USA több államában gyakorlatilag megbénult az élet: Maine-től Új-Mexikóig iskolákat zártak be, szünetelt a törvénykezés és az üzleti élet, sporteseményeket halasztottak el, közel 7000 járatot töröltek a légitársaságok. Az utakon több száz autós elakadt vagy szenvedett balesetet, helyenként 1 métert is meghaladó hótorlaszokat halmozott fel a szél.

Jelenleg nagy intenzitással havazik a Nagy Tavak vidékén és az északkeleti államokban, míg a keleti partvidéken eső, ónos eső hullik. A ciklon fokozatosan halad Kanada, illetve az Atlanti-óceán felé.

Chicagóban több mint fél napja erősen havazik, a látástávolság 4-600 méter között változik, ráadásul 80-100 km/órás lökések kísérik a szelet. Már több mint 40 centi hó hullott, és még nincs vége. Szakemberek szerint a mostani hóvihar az egyik legnagyobb lehet Chicago történetében. A legutóbbi hasonló, emlékezetes eseményre 1999-ben került sor, amikor 48 cm hó hullott, de 1967-ben ennél 10 centivel vastagabb hótakaró lepte el a várost.

Chicago belvárosa helyi idő szerint szerda reggel.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.