Csapadékos, borult időjárás, élénkülő panaszok jellemzik a hétvégét - Orvosmeteorológia

Továbbra is marad a változékony idő, mely megterhelő lesz szervezetünk számára. A megnyúló reakcióidő miatt fokozott óvatosság ajánlott az utakon.

Ma délután a levegő páratartalom-növekedése és a légnyomás csökkenése következtében fokozódó ízületi fájdalmakra, koncentrációs zavarokra, nehézlégzésre számíthatnak az érzékenyek. Zivatarok környezetében fokozódnak az asztmás rohamok is.

Pénteken kettősfronti hatás terheli a szervezetet. A hideg- és melegfront érzékenyek is tapasztalhatják a panaszaik felerősödését. A napok óta tartó borongós idő felerősíti a depressziós panaszokat. Fényterápiával sokat lehet enyhíteni a borongós hangulaton. Továbbra is lehet számítani a reumatikus panaszok jelenlétére, de egyéb görcsös panaszok is megjelenhetnek. Az emésztőrendszeri panaszok ellen jó hatású, ha kerüljük ilyenkor a puffasztó ételek, szénsavas italok fogyasztását. A front érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, migrén. A koffein tartalmú italok helyett a zöldteát, a gyógyteákat, és a gyümölcsleveket részesítsék előnybe.

A hétvégére sem várható javulás az időjárásban, marad a változékony, esős idő, viszont a légszennyezettség és a levegő pollenszintje a csapadékos időjárásnak köszönhetően jelentősen csökkenni fog.

Szombaton a vastag felhőtakaróból főleg a déli országrészben lehet számítani záporra, zivatarra. Melegfronti hatás érvényesül, így jelentősen esni fog a légnyomás, vérnyomásunk ennek kompenzálására emelkedhet, ingerlékenyebbé, izgatottabbá válhatunk. A cukorbetegek is számíthatnak a vércukorértékeik ingadozására. A diéta fokozott betartásával ellensúlyozhatják a kellemetlen tüneteket.

Vasárnap nyugatról erős hidegfront érkezik, ennek hatását főleg az ízületi panaszokban szenvedők fogják érezni. A kismamáknál görcsös panaszok léphetnek fel, ezért vasárnap pihenjenek sokat, rosszullét esetén végezzenek lazító légző gyakorlatokat.
A szél is megerősödik, a szélre érzékeny fejfájósok is megerősödő panaszokkal küzdhetnek a nap folyamán. Mivel a hőmérséklet jelentősen esni fog a nap folyamán, a panaszok ellen és hangulatunk javítására is ajánlott a meleg levesek, gyógyteák fogyasztása.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.