Csak a hét közepéig tart a szokatlan enyheség

A jelenlegi számítások szerint csütörtökön erős hidegfront vethet véget a napok óta tartó, ilyenkor szokatlan enyhe időnek.

Már több napja enyhe légtömegek alakítják a Kárpát-medence időjárását, és annak ellenére, hogy csak kevés helyen süt a nap, még így is a 10-15 fokos délutáni maximumhőmérsékletek jellemzőek. Közben reggel sem hűl le a levegő, vasárnap hajnalban például 4-10 fok közötti legalacsonyabb értékeket mutattak az ICI Interaktív Meteorológia országszerte kihelyezett műszerei. 

Battonyán 10,2 fok volt vasárnap a minimumhőmérséklet 

(Az ICI Interaktív Zrt. mérései)

Hétfőn és kedden még országosan 10 fok körüli napi legmagasabb értékeket mérhetünk, szerdán azonban már pár fokot hűlni fog az idő, és a jelenlegi előrejelzések szerint csütörtökön egy markáns hidegfront veti vissza a hőmérsékleteket. A hidegfront a magasban két nap alatt mintegy 15 fokos lehűlést hoz magával, ami a talajon is jelentkezni fog: a hosszú hétvégére kellemetlenül elromlik az idő. A hideg levegő erős, viharos széllel áramolhat be térségünkbe, a szabadtéri programoknak nem kedvez a helyzet. A csapadék mennyisége még meglehetősen bizonytalan, de a záporokat nagy eséllyel havas eső, hózáporok válthatják fel. A hétvégén hajnalban országos fagyra is készülni kell.

Ahogy közeledünk a hét közepéhez, egyre pontosabbá válnak a prognózisok, az azonban már szinte borítékolható, hogy több fokos lehűlést hoz a hét második fele. Vasárnaptól újra enyhülés várható.

A GFS modell ún. "fáklyadiagramja" azt mutatja, hogy a magasban két nap alatt milyen drasztikus lehűlés zajlik le a jövő hét közepén

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.