Az El Niño miatt erősebb lehet a tornádó-szezon

Amerikai meteorológusok szerint a szokatlanul kemény telet – amit az El Niño jelenség okozott – egy aktív tornádó-szezon követheti az Egyesült Államokban.

Greg Forbes a Weather Channel szakértője szerint a hasonlóan kemény telek után átlagosan 9 %-kal több tornádó alakul ki, mint egy szokványos évben.

Ennek némiképp ellentmond, hogy eddig ebben az évben összesen 44 tornádóról érkezett jelentés, míg ez a szám egy átlagos év ugyanezen szakaszában 162 a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szerint.

Forbes szerint a tornádók eddigi alacsony száma annak tulajdonítható, hogy a Mexikói-öböl vizének hőmérséklete 2 fokkal alacsonyabb, mint az ilyenkor szokásos, és emiatt kicsit hidegebb és szárazabb légtömegek érkeznek Észak-Amerika fölé.

Legutóbb március 8-án, hétfőn volt tornádó Nyugat-Oklahomában, sérültekről szerencsére nincs hír.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.