Az Északi-sarkkör közelében idén már nem kel fel a Nap

Az Északi-sarkkör közelében élők már csak jövőre láthatnak újra napfelkeltét. Kezdetét vette a több hónapos sötétség.

November 20-án, vasárnap a Norvégia északi részén található Tromsø városában (é.sz.69 fok, az Északi-sarkkörtől bő 300 km-re) már csak kevesebb, mint 10 percig tartott a nappal. Ezen a szélességen elvileg november 24-én emelkedik utoljára központi csillagunk a horizont fölé, de a települést körülvevő hegyek miatt itt már korábban, november 22-én kezdetét veszi a sötétség. Legközelebb január 17-én láthatják meg újra a Napot a városka lakói. Hasonlóan hosszú sötétséggel kell megbirkózniuk az oroszországi Murmanszk (é.sz.68 fok) és Norilsk (é.sz.69 fok) lakóinak, amelyek a legnagyobb lakott települések az Északi-sarkkörön (é.sz.66 fok) túl.

Közben a norvég fennhatóság alatt álló Spiztbergákon már egy hónapja színét sem látják a Napnak. A főváros Longyearbyen-ben (é.sz.78 fok) október 25-án kelt fel utoljára a Nap, és ez egészen február 15-ig így is marad.


A Spitzbergákon 4 hónapig tart a poláris éjszaka.
kép: Longyearbyen, 1999
(searchamelia.com)

A világ legészakibb lakott települése Alert, amely Kanada Nunavut tartományában található. A 82. északi szélességi kör mentén fekvő városka mintegy 820 km-re helyezkedik el az Északi-sarktól a Jeges-tengerben. Itt pár héttel még tovább, október közepétől február végéig kell állandó sötétségben élniük a helyieknek.

Ahogy északabbra megyünk, úgy válik egyre hosszabbá a téli éjszaka: az Északi-sarkon már pontosan fél évig tart.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.