Az átlagosnál melegebb eddig 2012

A napi átlaghőmérsékleteket tekintve az idén a február kivételével eddig minden hónapban melegebb volt hazánkban, mint a 30 éves klímaátlag.

A Budapesten, Pestszentlőrincen található OMSZ meteorológiai mérőállomás adatait vizsgálva kijelenthető: 2012 eddig az átlagosnál magasabb átlaghőmérsékletű, sőt, egy-két hónapban akár több fokkal is meghaladja a klímaátlagot.

A kutatók 30 éves referencia időszakot (klímaátlagot, jelen esetben 1971-2000 között) szoktak tekinteni alapnak, aminek időszakaihoz viszonyítják egy adott hónap/évszak/év mért adatait. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA), vagyis az óceánokat és a légkört vizsgáló amerikai ügynökségének részét képező National Centers for Environmental Prediction (NCEP) oldalán található adatok szerint februárban az átlagosnál hidegebb volt: ha még emlékszünk rá, hosszú időn keresztül rendkívül hideg levegő töltötte ki a Kárpát-medencét. Ennek köszönhetően (az OMSZ mérései szerint) a február 4,8 fokkal bizonyult hidegebbnek, mint az olyankor szokásos. Ez a negatív hőanomália igen nagynak számít. A hőanomália az „átlagtól való eltérést" jelenti, vagyis, ha pozitív, akkor melegebb, ha negatív, akkor hidegebb van, mint az átlag. A január +1,9 fokos eltéréssel zárt, ez tehát kissé melegebb, mint a referencia időszak januárjainak átlaghőmérséklete. A márciust +2,3 fokos, az áprilist +1,5, a májust +0,9 fokos anomália jellemezte.

Ezután pedig elkezdődött a nyár, ami augusztus elejéig már három hőhullámot hagyott hátra (ezen kívül május elején is volt egy), közben pedig küszöbön áll az idei ötödik rendkívüli forró periódus. Április óta számos melegrekord dőlt meg, a kánikulai időszakokat pedig olykor hirtelen hűvösre forduló napok szakítják meg.

Számszerű, pontos adatok még nincsenek, de az már biztos, hogy júniusban pár tizedes, július viszont nagyjából 5 fokos pozitív eltérést állapítottak meg a napi mért adatok alapján. Ebben nagyban közrejátszott a hónap eleji, 10 napos hőségriadót magába foglaló hőség is. Az augusztus ugyan még nem ért véget, de ismét nagyon meleg napok jönnek, így szinte biztos, hogy több fokkal meghaladjuk majd a referencia időszak hőmérsékleti átlagát. Az eddig eltelt 7 hónap átlagban több mint másfél fokos pozitív anomáliával zárt.

Forrás: cpc.ncep.noaa.gov

Közben a megfigyelések szerint az elmúlt tíz évben még soha nem volt ilyen alacsony a jégborítottság az Északi-sarkon, mint most; valószínűleg az egész északi féltekét érinti tehát a 2012-ben mutatkozó felmelegedés.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.