Aurora szezon

A gyenge naptevékenység ellenére idén is láthatunk szép sarki fényeket.

A sarki fény a Föld északi (aurora borealis) és déli (aurora australis) sarkán a légkörbe jutó töltött részecskék által keltett látványos, színes fényjelenség. Leginkább március-április és szeptember-október hónapokban figyelhető meg.

A töltött részecskék főleg a Napból áramlanak felénk, kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. A töltött részecskék a mágneses pólusok körüli tartományban jutnak be a légkörbe. A részecskék, amikor a légkör atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik az azokat. A gerjesztett atomok igyekeznek alapállapotukba visszatérni, ekkor fényt sugároznak ki. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. Az oxigént zöld és vörös, a nitrogénmolekulákat ibolyaszínben láthatjuk megjelenni. A jelenség 80-1000 km magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg.

Műholdfelvételeken látható, hogy a jelenség fénygyűrűként veszi körül a mágneses pólust. Erős naptevékenység, mágneses viharok idején kissé megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető. Jelenleg a gyenge naptevékenység miatt, természetesen hiába kémlelnénk az eget itthonról. Az északi országokban azonban ez év szeptemberében már több fényjelenséget is megörökíthettek a fotósok:

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!