Afrikai forróság után 15 fokos lehűlés

Perzselően indult a július, 7-én több melegrekord is megdőlt. A hőhullám szerdai, 37, 39 fokos tetőzése után pedig markáns hidegfront hozza meg a 15 fokos lehűlést. A front zivatarokkal jár, heves viharokra lehet számítani. A hirtelen változás sokaknál okozhat intenzív panaszokat, cikkünkből kiderül, hogyan vészelheti át a megterhelő időszakot.

A július az év eddigi legerősebb hőhullámával köszöntött be, napokon keresztül tikkasztó forróság, és egyre melegebb éjszakák jellemezték a napokat. 

Július 7-én több melegrekord is megdőlt:

A napi maximum új csúcsa Békéssámsonban született meg, ahol 38,7 fokot mértek. A korábbi rekord 37,8 fok volt, amit 1957-ben mértek Pápán.

Július 7-én hajnalban megdőlt a fővárosi legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja is: Lágymányoson egész éjjel nem hűlt 24,6 fok alá a levegő, ami a Budapesten 1957-ben mért korábbi, 23,7 fokos értéket szárnyalta túl. Ez a minimumrekord ezzel együtt a korábbi országos csúcsot, a badacsonytomaji 1957-es rekordot is beálította.

A forróság tetőzésekor a legmelegebb helyeken árnyékban is 38, 39 fok jellemző, amit egy szerda délután érkező markáns hidegfront 15 fokkal is lecsökkenthet. 

A front eleinte nyugaton fejti ki markáns hatását: nyomában heves zivatarok várhatóak, amiket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A front mögött megerősödik, viharossá fokozódik a szél, de a zivatarokat is kísérhetik erős, viharos széllökések. Ezt követően mintegy 15 fokos országos lehűlés várható, ami a frontérzékenyeknek újabb megterhelést, másoknak viszont a várva várt felfrissülést jelenti. 

A front mögött a Dunántúlon és a középső tájakon estére nagyobb területen viharossá fokozódik a szél, az erős légmozgás pedig még napokig jellemző lesz térségünkben. 

Érdemes folyamatosan nyomon követni naponta többször is frissülő előrejelzésünket!

Már a tartós hőhullám, a napok óta tartó hőterhelés is rendkívül megterhelő, a hőkimerülés kockázata is fennált az extrém forró napokon. Az ezután érkező markáns hidegfront szintén nagy terhelést ró mindenkire. Az efféle markáns légköri változások az egészséges szervezetet is megviselik, az éppen lebetegedett, vagy krónikus betegséggel küzdőkre nézve azonban kimondottan veszélyes is lehet! Szerda délutántól északnyugat felől egyre többfelé hidegfronti hatás érvényesül. Ez többeknek okozhat panaszokat:

- A szívebetegek számára rendkívül megterhelő a helyzet, ők már a nagy meleget is nehezen viselték. Náluk már a reggeli óráktól is vérnyomás-ingadozások, légszomj, sőt, akár rosszullét is jelentkezhet!

- Fokozódik az infarktusveszély!

- A mindenórás kismamáknál beindulhat a szülés!

- Sokaknál jelentkezhet tartós, intenzív fejfájás.

- Erősödnek a görcsös panaszok, az arra érzékenyeknél hasi- és izomgörcsök léphetnek fel.

Érdemes tudatosan készülnie az előbb említett panaszokra, annak érdekében, hogy elkerülje a kellemetlenségeket. Íme, egy-két tanács, amire fontos odafigyelnie:

- A front érkeztéig mindenképpen kerülje a tűző napon tartózkodást, rendkívül nagy a napszúrás és a hőguta kockázata!

- A legmelegebb órákban húzódjon hűvös helyre, és mindig vigyen magával friss vizet, bárhova is indul!

- Készüljön fel időben a hidegfrontra: fogyasszon magnéziumban és kalciumban gazdag ételeket: egyen halat, brokkolit, burgonyát, illetve olajos magvakat, valamint részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket!

- Amennyiben az idősebbek vagy a szívbetegek közé tartozik, akkor kerülje a fizikai megterhelést, és lehetőség szerint pihenjen minél többet!

- Az ütemezett, rendszeres életmód és táplálkozás pedig nem csak a frontérzékenyek esetén, hanem másoknál is segít enyhíteni az előbb felsorolt panaszokat.

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat. 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.