72 éve volt a korai szegedi kánikula

Magyarországon a legkorábbi regisztrált hőségnap éppen április nyolcadikára esett. Sok-sok évtizeddel ezelőtt Szegeden lépte át ilyen korán a hőmérséklet a harminc fokot.

1939. április 8-án Szegeden a hőmérséklet csúcsértéke a meteorológiai állomás adatai szerint 30,2 fok volt. A ma ismert adatok tanúsága szerint ez volt a legkorábbi, hivatalosan regisztrált kánikula nap Magyarországon.

A nagy meleg nem tartott sokáig. Másnap délben hidegfront érkezett, és két nappal a kánikula után már csak 18 fok volt a napi maximum-hőmérséklet. A következő hőségnapra Szegeden több mint két hónapot kellett várni: június 13-án lépte át ismét a hőmérséklet a 30 fokos határt.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.