50 év legsúlyosabb aszálya sújtja Kubát

Már két éve tart az aszályos időszak Kubában, a víztározók közel állnak a teljes kimerüléshez. Havannában családok tízezrei csak lajtos kocsikból jutnak vízhez.

Az aszályos időszak már 2 éve tart a szigetországban, mostanra a tározókban a vízszint jóval a normális alatt húzódik, mintegy 80 százalékban kimerültek. Fél évszázada nem kellett ilyen súlyos aszállyal megküzdeniük a kubaiaknak.

A legsúlyosabban a főváros térségét sújtja a szárazság, ahol márciusban mindössze 12 mm csapadékot mértek a szokásos közel 50 mm helyett. Havannában és környékén mintegy 1 millió embert érint a vízhiány, és több mint 100 ezer lakos (családok tízezrei) már legalább egy hete csak lajtos kocsikból jut vízhezm vödrökbne és üvegekben viszik azt haza.


Vízért állnak sorba kubai lakosok a lajtos kocsinál. (msnbc.msn.com)

A problémát tetőzi, hogy a kubai főváros vízvezeték-hálózatának mintegy 70 százaléka igen rossz állapotban van, lyukas vagy nem tudja feladatát ellátni. A folyó víz hiánya megnehezíti többek között a tisztálkodást és a főzést is, ami igen kellemetlen a szinte állandóan fülledt, kánikulai időben.

Az aszályt a májusban kezdődő esős időszak enyhítheti majd, de a megszokottnál jóval több csapadékra lenne szükség a napi vízszükségletek kielégítéséhez (Havannában jelenleg mintegy 520 ezer köbméter víz hiányzik napi szinten) és a víztározók feltöltéséhez.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.