15 éve nem volt ilyen korai hurrikán az atlanti térségben

Csütörtökön Mexikó északkeleti partvidékén partot ér az Alex hurrikán, amely árvízzel és szökőárral fenyegeti a térséget. A veszélyeztetett terület az Egyesült Államokba is átnyúlik. Az Atlanti óceánban és melléktengereiben ilyen korai trópusi ciklon 15 éve nem volt.

Kedden este az Alex viharobjektum a Mexikói-öböl felett hurrikánná erősödött, szerdán a legnagyobb széllökés már elérte a 180 km/órát, ezzel kielégíti a Saffir-Simpson skála alapján a második fokozatú trópusi ciklon kategória kritériumát. A hurrikán várhatóan csütörtökön ér partot Mexikóban mintegy kétszáz kilométerre az Egyesült Államok határától.

Mexikó északkeleti partvidékén és Texas állam déli csücskén magas fokú készültséget rendeltek el, helyenként a lakosságot is kitelepítették. Az Alex hatására ugyanis nagy térségben várható árvíz, és különösen az amerikai partok közelében az orkán erejű szél miatt szökőár sem kizárt.

Júniusban utoljára 1995-ben alakult ki trópusi ciklon (ebben a térségben hurrikánnak hívják) az Atlanti-óceánon és melléktengerein, de az nem volt olyan intenzív, mint az Alex. Errefelé ugyanis az első hurrikánok megjelenésének átlagos időpontja augusztus 10-re tehető.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.