100 km/órás széllökés sem kizárt

Péntek este egy újabb hidegfront érkezik, szinte az egész országban lehetnek viharos erejű széllökések. A szeles idő vasárnap estig kitart.

A csütörtök késő esti hidegfront hatására a Dunántúl északi részén és a hegycsúcsokon 70-80 km/órás széllökések alakultak ki, sőt a Kab-hegyen már elérte a 100 km/órát. Pénteken egész nap folytatódik a szeles idő, de az igazi szélvihar péntek éjszaka és szombat hajnalban, egy újabb hidegfront megérkezésekor tör ki. Akkor az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében a legnagyobb széllökések sebessége elérheti a 90-100 km/órát, a hegycsúcsokon pedig ennél is nagyobb szélrohamok várhatók.

Az ilyen széllökés már néhány centi átmérőjű gallyakat képes letörni, különösen a már lombosodás folyamatában lévő fákról. A nyitott nyílászárók üvegtörésekhez vezethetnek. Szellőztetésnél kerüljük a kereszthuzatot. A gépjárművek menetstabilitását rontja a szél, előzésnél kell leginkább felkészülni a hirtelen szélerősség-változásokra.

Vasárnap csak kissé gyengül a szél, továbbra is gyakori lesz az erős széllökés.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.