Újabb tornádó-kitörések voltak az USA-ban

Csütörtökön és pénteken újabb heves áprilisi viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső és déli tájain, amelyekből több tornádó is földet ért. A viharos időben tizenegyen életüket vesztették. Eközben északon a hó okozott gondot.

Csütörtökön összesen 22 tornádót jelentettek, ezek többsége Oklahoma államban csapott le. Pénteken kelet, délkelet felé haladt tovább a zivatarzóna, és még hevesebb viharkitörésekre került sor. Ekkor már közel 100 forgószél alakult ki, zömmel Mississippi és Alabama területén, de az északabbra fekvő Illinois államból is jelentettek néhányat. A tornádók mellett 10 centiméter átmérőjű jégszemek és rendkívül erős szélviharok is pusztítottak.

A csütörtöki viharok a legkomolyabb pusztítást az Oklahomabeli Tushkla kisvárosában okozták, ahol ketten életüket vesztették a településen átrobogó tornádó következtében. Ahogy a viharok tovább pusztítottak a déli államokban, péntekre a halálos áldozatok száma már 11-re emelkedett.

A legtöbb kárt nem is forgószelek okozták, hanem az éjjel kialakult, úgynevezett légzuhatagok (downburst). A légzuhatagok rendkívül nagy erejű leáramlások, a tornádókhoz hasonlóan szupercellás zivatarokban alakulnak ki, és azokhoz hasonló pusztításra képesek, hiszen bennük a szélsebesség elérheti akár a 240 km/órát is, ami négyes erősségű hurrikánokra, illetve tornádókra jellemző.

Az extrém időjárás továbbra sem szűnt meg, ma Észak-Florida, Georgia és Dél-Karolina területén várnak heves zivatarokat és esetleges tornádó-kitöréseket, vasárnap azonban a déli, délkeleti területeken már nyugodtabbra fordul az idő.

Északon a hó okozott gondot

A viharokat kiváltó ciklon egyébként a Mexikói-határ közelében jelent meg, és északkelet felé szeli át jelenleg is az Államokat. Míg a képződmény a déli területen felhőszakadásokat és tornádókat okozott és okoz továbbra is, az északi tájakra erős havazással érkezett. A tavaszi hóesés különösen intenzív volt Nebraska, valamint Észak- és Dél-Dakota államokban, ráadásul 60 km/óra feletti szelek hordták a havat. Egyes főútszakaszokat le is zártak a forgalom elől a lehullott több 10 centi hó miatt. Ma Minnesota, Wisconsin, illetve a Michigan- és Ontario-tavak környékén is várnak intenzív havazást, míg az északkeleti partok mentén felhőszakadásszerű esőkre, áradásokra figyelmeztetnek.

Az ítéletidőt kiváltó ciklon április 16-án 12UTC-re előrejelzett csapadéksávjai (GFS modell; wetterzentrale.de)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.