Újabb melegrekordok az országban

Pénteken hajnalban ismét melegrekord dőlt meg, majd délután a budapesti maximum is meghaladta a augusztus 26-ra vonatkozó legmagasabb értéket.

Rekord meleg a fővárosban pénteken is

Az elmúlt napokhoz hasonlóan pénteken is rekord meleg volt Budapesten, ugyanis délután Óbudán az OMSZ adatai szerint kerekített 37 fokot mértek. Ezzel az 1950-ből származó 36,5 fokos rekord immár a múlté, augusztus 26-án még soha nem volt ilyen forróság a fővárosban.

Ugyanakkor az országos rekordot nem érte el sehol sem a hőmérséklet, bár helyenkét regisztráltak 38 fokot (Paks 37,5 fok), de ez nem volt elegendő az 1992-es komáromi 38,6 fok megdöntéséhez.

Egy további rekord viszont már hajnalban megdőlt, az augusztus 26-ra vonatkozó legmagasabb minimum rekordja. Szegeden a kora reggeli órákban 24,5 fokot mutattak az OMSZ hőmérői.

A nagy meleg oka egy anticiklon, melynek ún. hátoldali áramlási rendszerében az utóbbi néhány napban délies széllel igen meleg, száraz légtömegek áramlottak a magasban a Kárpát-medence térsége fölé. Ilyen időjárási helyzet fennállása esetén sokat süt a nap, felhő is alig van az égen, és igen magas hőmérséklet a jellemző. A hétvégén azonban egy hidegfront hoz felfrissülést.

Melegrekordok csütörtökön

Az előző napokhoz hasonlóan csütörtökön is gyorsan emelkedett a hőmérséklet. Kora délután előbb a fővárosban dőlt meg az augusztus 25-re vonatkozó melegrekord, majd nem sokkal később már az országos napi csúcs is a múlté lett. Délután egy órakor ugyanis kerekített értékben 36 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat pestszentlőrinci műszere (a napi rekord 34,6 fok 1890-ből). Alig egy órával később pedig a szegedi mérőállomás mutatott már 38 fokot (a napi rekord 36,5 fok 1943-ból).

Késő délután még magasabb értékeket lehetett leolvasni a hőmérőkről, az új augusztus 25-re vonatkozó fővárosi rekord kerekített 38 fok, míg a friss országos rekord 39,2 fok. Az ICI Interaktív Meteorológia bácsalmási műszerén csütörtökön 37,9 fok volt a legmagasabb regisztrált adat.

Egy további rekord már hajnalban megszületett a mai napon: beállt a napi legmagasabb minimum értéke, Pécsen 23,8 fokot mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei.

Szerdán is megdőltek a rekordok

Szerdán a sok napsütés szinte zavartalanul melegítette a felszín közelében a levegőt, és ennek hatására már 11 óra körül 30 fok felett alakult a hőmérséklet Budapesten. Kora délutánra pedig több, az ICI Interaktív Meteorológia által a fővárosban elhelyezett mérőműszer jelzett rekord feletti, 36-37 fokos forróságot.
 
Például délután 3-kor a Hunyadi Mátyás Gimnáziumban elhelyezett műszer 36,9 fokot, a Gulner Általános Iskolánánál található 35,8 fokot regisztrált, míg a Bókay Kertben 35,9 fokot mértünk. Ezek az értékek valamennyien magasabbak, mint az eddigi 1918-ból származó 34,3 fokos rekord. Eközben az OMSZ pestszentlőrinci és ferihegyi adatai szerint is melegrekord dőlt, mert ezeken a helyeken is kerekített 36, ill. 35 fok volt. Késő délután az OMSZ újpesti hőméréjéről még melegebbet, 36,9 fokot olvastak le, ami 2,6 fokkal volt magasabb, mint a 93 éve fennálló korábbi rekord.

A legmelegebbet azonban Bugacról jelentették az országból, ahol 39,1 fokkal szintén új rekord született (OMSZ adatok).

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.