Újabb melegrekordok az országban

Pénteken hajnalban ismét melegrekord dőlt meg, majd délután a budapesti maximum is meghaladta a augusztus 26-ra vonatkozó legmagasabb értéket.

Rekord meleg a fővárosban pénteken is

Az elmúlt napokhoz hasonlóan pénteken is rekord meleg volt Budapesten, ugyanis délután Óbudán az OMSZ adatai szerint kerekített 37 fokot mértek. Ezzel az 1950-ből származó 36,5 fokos rekord immár a múlté, augusztus 26-án még soha nem volt ilyen forróság a fővárosban.

Ugyanakkor az országos rekordot nem érte el sehol sem a hőmérséklet, bár helyenkét regisztráltak 38 fokot (Paks 37,5 fok), de ez nem volt elegendő az 1992-es komáromi 38,6 fok megdöntéséhez.

Egy további rekord viszont már hajnalban megdőlt, az augusztus 26-ra vonatkozó legmagasabb minimum rekordja. Szegeden a kora reggeli órákban 24,5 fokot mutattak az OMSZ hőmérői.

A nagy meleg oka egy anticiklon, melynek ún. hátoldali áramlási rendszerében az utóbbi néhány napban délies széllel igen meleg, száraz légtömegek áramlottak a magasban a Kárpát-medence térsége fölé. Ilyen időjárási helyzet fennállása esetén sokat süt a nap, felhő is alig van az égen, és igen magas hőmérséklet a jellemző. A hétvégén azonban egy hidegfront hoz felfrissülést.

Melegrekordok csütörtökön

Az előző napokhoz hasonlóan csütörtökön is gyorsan emelkedett a hőmérséklet. Kora délután előbb a fővárosban dőlt meg az augusztus 25-re vonatkozó melegrekord, majd nem sokkal később már az országos napi csúcs is a múlté lett. Délután egy órakor ugyanis kerekített értékben 36 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat pestszentlőrinci műszere (a napi rekord 34,6 fok 1890-ből). Alig egy órával később pedig a szegedi mérőállomás mutatott már 38 fokot (a napi rekord 36,5 fok 1943-ból).

Késő délután még magasabb értékeket lehetett leolvasni a hőmérőkről, az új augusztus 25-re vonatkozó fővárosi rekord kerekített 38 fok, míg a friss országos rekord 39,2 fok. Az ICI Interaktív Meteorológia bácsalmási műszerén csütörtökön 37,9 fok volt a legmagasabb regisztrált adat.

Egy további rekord már hajnalban megszületett a mai napon: beállt a napi legmagasabb minimum értéke, Pécsen 23,8 fokot mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei.

Szerdán is megdőltek a rekordok

Szerdán a sok napsütés szinte zavartalanul melegítette a felszín közelében a levegőt, és ennek hatására már 11 óra körül 30 fok felett alakult a hőmérséklet Budapesten. Kora délutánra pedig több, az ICI Interaktív Meteorológia által a fővárosban elhelyezett mérőműszer jelzett rekord feletti, 36-37 fokos forróságot.
 
Például délután 3-kor a Hunyadi Mátyás Gimnáziumban elhelyezett műszer 36,9 fokot, a Gulner Általános Iskolánánál található 35,8 fokot regisztrált, míg a Bókay Kertben 35,9 fokot mértünk. Ezek az értékek valamennyien magasabbak, mint az eddigi 1918-ból származó 34,3 fokos rekord. Eközben az OMSZ pestszentlőrinci és ferihegyi adatai szerint is melegrekord dőlt, mert ezeken a helyeken is kerekített 36, ill. 35 fok volt. Késő délután az OMSZ újpesti hőméréjéről még melegebbet, 36,9 fokot olvastak le, ami 2,6 fokkal volt magasabb, mint a 93 éve fennálló korábbi rekord.

A legmelegebbet azonban Bugacról jelentették az országból, ahol 39,1 fokkal szintén új rekord született (OMSZ adatok).

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!