Özönvíz van Dél-Koreában

Az elmúlt két napban heves esők áztatták Dél-Koreát, már több száz milliméter csapadék esett, földcsuszamlások is kialakultak.

Az alig két napja tartó ítéletidőben hihetetlen mennyiségű csapadék áztatta a térséget. Chuncheonban 48 óra alatt mintegy 260 mm eső esett, míg Szöulban a helyi idő szerint kedd délután kezdődött esős időben, mindössze 17 óra leforgása alatt már 400 mm-t is regisztráltak (ez több mint a július havi átlag, az éves összeg harmada). Az ország északi területein péntekig helyenként még további hasonló mennyiségű csapadékra számítanak. A koreai meteorológiai szolgálat szerint az ország déli és középső vidékein, valamint Szöul körzetében néhol 110 mm/órát meghaladó intenzitással zuhogott az eső, amire évszázadonként egyszer vagy kétszer van példa.


Elöntött utak Szöulban (YonhapNews)

Földcsuszamlás alakult ki Szöulban és a fővárostól mintegy 100 km-rel északkeletre fekvő Chuncheon hegyvidéki területén. Utóbbi vidéken a sárlavina szállodákat, éttermeket és kávéházakat is elöntött. Szintén földomlás okozott katasztrófát egy eldugott faluban a Koreai-félsziget déli csücskén, ahol 20 lakóépületet temetett be a sár. Eddig már legalább 18-an életüket vesztették.

Az esőzések miatt áradások, áramkimaradások is voltak, és a közlekedésben is káosz alakult ki. Országszerte mintegy 36 főutat érintettek az áradások, Szöulban közel 700 otthonba tört be a víz.


Elöntött utak Szöul városában (guardian.co.uk, Yonhap/Reuters)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.