Özönvíz csapott le az Atacama-sivatagra

Bolygónk egyik legszárazabb területe szokatlan képet festett néhány nappal ezelőtt: barnás, homokkal keveredett áradat hömpölygött rajta keresztül.

A múlt héten a világ legszárazabb homoktengereként számon tartott Atacama-sivatagban négy napig szinte egyfolytában esett az eső. Ez idő alatt mintegy 40 mm csapadék hullott, ami hazai viszonylatban nem tűnik soknak, ám Chile ezen részein van, ahol 1 mm-nél is kevesebb esik évente, sőt van, ahol még egyáltalán  nem jegyeztek fel esőt!

A szokatlan időjárási jelenség következtében Chile leghosszabb folyója, a Loa megduzzadt, és medréből kilépve komoly áradásokat és sárlavinákat okozott. Az ár helyenként a 2 méteres magasságot is elérte!

Az áradat San Pedro de Atacama és Tocanao településeket sújtotta legjobban - a városok egy zárt medencében terülnek el, mintegy 2500 méterrel a tengerszint felett, és általában az Andok csúcsain átbukó száraz levegő éri csak el a térséget. Az áradások miatt több száz embert evakuáltak, megrongálódtak az utak, és számos turista látványosságot átmenetileg bezártak.

(youtube.com)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.