Özönvíz és káosz van Thaiföldön

Thaiföld déli részén egy hete szinte folyamatosan esik az eső. Az ítéletidő súlyos áradásokat, sárlavinákat okozott, már legalább tizenöten életüket vesztették.

A délkelet-ázsiai ország trópusi monszun éghajlattal rendelkezik, és az esős évszak általában a júniustól októberig tartó időszakra koncentrálódik. Ekkor szinte naponta, menetrendszerűen érkeznek a záporok, zivatarok a délutáni-esti órákban, amelyek az éves csapadékösszeg mintegy 90 százalékát teszik ki.

A márciustól júniusig tartó periódus általában száraz, de egyben az év legforróbb időszaka. Nem ritkák a 40 fok fölötti hőmérsékletek, ami fülledtséggel párosul, szinte elviselhetetlenné téve a hőséget. Merőben szokatlan tehát, hogy az évnek ebben a szakában ennyi csapadék hulljon a térségben.

A nagy csapadék egy Kína felől érkezett markáns hidegfront eredménye, aminek hátterében a La Nina jelenséget sejtik a szakemberek. La Nina idején a Csendes-óceán felszíni hőmérséklete 3-5 fokkal alacsonyabb az átlagosnál. Ez 3-6 évente jelentkezik, és szokatlanul heves esőkkel, illetve hidegbetörésekkel jár együtt.

Az egyhetes esőzések miatt Thaiföld déli felén egyaránt akadozik a földi, a vízi és a légi közlekedés, több tízezer család és turista van elzárva a külvilágtól. Nem járnak a vonatok, több repteret bezártak, és az erős szelek és a 2-3 méteres hullámok miatt felfüggesztették a szigetek felé irányuló kompközlekedést is. Ezrek rekedtek Koh Samiu és Koh Tao üdülőszigetén. Számos fő- és autóút vált járhatatlanná az áradások miatt. A lakosok ellátásában és kimenekítésében katonák és tengerészek segédkeznek. Fennakadások vannak az elektromos hálózatokban és a telekommunikációban is. Helyenként földcsuszamlások is kialakultak.

Az elkövetkező napokban sem javul az idő a térségben, a meteorológusok további esőzésekre, áradás- és sárlavina-veszélyre figyelmeztetnek. A legnagyobb déli provincia, Surat Thani területén szombat óta már 855 mm eső esett, holott márciusban általában mindössze 50 mm körül alakul a csapadékösszeg. Az elmúlt egy hétben máshol sem volt ritka három-négy havi esőmennyiség.

Legutóbb, 2010-ben a Thaiföld északkeleti és déli részét érintő áradásokban több mint 200-an vesztették életüket, és a gazdaság is súlyos károkat szenvedett.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.