Érdemes kihasználni a vasárnapi kirándulóidőt – humánmeteorológia

A hét utolsó napján még országszerte szép, napos idő várható, amit érdemes kihasználni kirándulással vagy egyéb szabadtéri programmal. Hétfőtől változékonyra fordul az időjárás, helyenként már csapadékra is kell számítani. Kedden markáns hidegfront érkezése okoz erős lehűlést, a gyors változáshoz kevesek szervezete tud majd megfelelően alkalmazkodni.

Vasárnap gyenge melegfronti hatás terheli majd az erre érzékenyek szervezetét. A száraz, napos időben érdemes a szabadban tartózkodni, sportolni, kirándulni. A megélénkülő déli szélben fejfájásos panaszok megjelenésére lehet számítani, emiatt fontos gondoskodni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről. Már ezen a napon érdemes felkészülni a hétfői hidegbetörése, fogyasszunk magnéziumban és káliumban gazdag élelmiszereket, például több tejterméket. Ezzel csökkenthetjük a görcsös panaszok kialakulásának valószínűségét.

A légszennyezettség és a levegő szálló por koncentrációja alacsony. A következő napok időjárásának köszönhetően mindkét értékben átmenetileg kisebb növekedés várható, később azonban a csapadékos területeken csökkenésre lehet számítani. Az éger, a juhar és a nyárfa pollenszórása okozhat allergiás tüneteket szombattól. Főként a Dunántúlon jelentkezhetnek intenzívebb panaszok.

Hétfőn gyenge hidegfronti hatásra készülhetünk, helyenként záporok, zivatarok kialakulására van kilátás. A zivatarok környezetében műtéti hegek fájdalma, régi csonttörések helyén érzékenység jelentkezhet. Megszűnnek az alvásproblémák, azonban a vérnyomásproblémákkal küzdők, ha tehetik, ne terheljék túl magukat.

Kedden egy markáns hidegfront érkezik, az eddigi napokon tapasztaltnál több fokkal alacsonyabb lesz majd a hőmérséklet. A hirtelen lehűlés sokak szervezetét megzavarja, koncentrációs és közérzeti problémák jelentkezhetnek. Fokozottan megnő az ízület és a görcsös típusú fájdalmak kialakulásának valószínűsége. A nap során jelentkező fáradékonyság ellen élénkítő hatása miatt zöld tea fogyasztása ajánlott.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.