Április volt a leggyilkosabb hónap az USA-ban

A végső összesítések szerint 753 tornádó csapott le az Egyesült Államokban április hónapban. A legsúlyosabb katasztrófában, április 27-én több mint 300-an vesztették életüket a déli és középnyugati államokban.

A jelenlegi adatok alapján az április 27-én bekövetkezett katasztrófa áldozatainak száma 313 és 317 közé tehető, amivel megdőlt egy sajnálatos rekord. Ugyanis 1950 óta nem követeltek ennyi áldozatot a tornádók az USA-ban egyetlen nap alatt.

Az egy hónap alatt észlelt tornádók rekordját eddig 2003 májusa tartotta 543 forgószéllel, a most áprilisi adatok jóval túlszárnyalják ezt az értéket.

A légkörkutatók szerint áprilisban egy igen aktív légköri helyzet alakult ki, erős viharok haladtak át az ország középső része fölött. Ezek a viharok a Mexikói-öbölből származó nedvességgel feltöltődve csaptak le a Mississippi-völgy középső vidékén.

A kialakult helyzethez hozzáadódott a La Niña jelenség erősítő hatása, a rendkívül magas tengerfelszín-hőmérséklet a Mexikói-öbölben, valamint a globális felmelegedés következtében megnövekedett nedvességtartalom a légkörben.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.